Net metering αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά
Net metering, πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού
Με την αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά μπορείτε να κατεβάσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ σχεδόν στο πάγιο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, για νέες αιτήσεις φωτοβολταϊκών ισχύει πλέον το καθεστώς του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net-billing). Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα
Τι είναι η αυτοπαραγωγή ή net metering
Το net metering με φωτοβολταίκά, σου δίνει την δυνατότητα να παράγεις το δικό σου ρεύμα, το οποίο καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου την ώρα που παράγεται και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ.
Η ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού σε ετήσια βάση, μεταφέροντας τυχόν περίσσευμα ενέργειας στον λογαριασμό του επόμενου έτους. Κάθε τρία χρόνια γίνεται εκκαθάριση καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας. Επιλέγοντας ένα σύστημα που παράγει σε ένα έτος, όση ενέργεια (κιλοβατώρες-kWh) καταναλώνουμε ετήσια τότε μειώνουμε δραματικά το λογαριασμό ρεύματος.
Ο ενεργειακός συμψηφισμός-Net Metering, ισχύει σε πολλά κράτη του εξωτερικού, όπως η Κύπρος και η Γερμανία.
ΔΕΣ ΕΔΩ ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΚΕΤΑ NET METERING
Πως λειτουργεί – Μηδενισμός του κόστους ρεύματος
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που εγκαθιστούμε στα πλαίσια του net metering, συνδέονται με έναν αντιστροφέα τάσης (ινβέρτερ) διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών (on grid). Το ινβέρτερ συνδέεται με τον μετρητή 1, που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια των φωτοβολταϊκών.
Στην συνέχεια η ενέργεια καταναλώνεται απ’ευθείας από τον ιδιοκτήτη του Φ/Β. Εάν περισσεύει ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν έχει καταναλώσεις εκείνη την χρονική στιγμή, τότε διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ μέσω του μετρητή 2 (ρολόι ΔΕΗ).
Ο μετρητής 2 είναι διπλής κατεύθυνσης και καταγράφει τόσο το εισερχόμενο προς το κτίριο ρεύμα (συνολική κατανάλωση ιδιοκτήτη), όσο και το εξερχόμενο προς το δίκτυο της ΔΕΗ. Η διαφορά με τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά, που εγκαθίστανται σε σπίτια και επιχειρήσεις ή σε χωράφια(πάρκα), είναι στον τρόπο συμψηφισμού της παραγόμενης ενέργειας.
Στο net metering ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός. O μετρητής της ΔΕΗ (μετρητής 2) μετράει την ενέργεια που καταναλώνει το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό και o μετρητής του ιδιοκτήτη (μετρητής 1) την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό.
Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου (εκκαθαριστικός λογαριασμός), το ποσό που θα πληρώσετε στην ΔΕΗ για το ρεύμα , θα είναι το κόστος των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από την διαφορά ανάμεσα στον μετρητή 2 και τον μετρητή 1.
Εάν η διαφορά είναι μηδενική τότε δεν θα πληρώσουμε για το ρεύμα που καταναλώσαμε. Εάν η διαφορά είναι πλεονασματική, τότε η περίσσεια ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό μέχρι να κλείσει ο κύκλος (κάθε τρία χρόνια) και να γίνει η εκκαθάριση.
Εάν προκύψει, ότι η ενέργεια που δώσαμε στη ΔΕΗ, είναι λιγότερη από την ενέργεια που καταναλώσαμε, τότε θα πληρώσουμε την διαφορά.
Εάν όμως έχουμε δώσει περισσότερη ενέργεια στη ΔΕΗ, τότε αυτή μεταβιβάζεται στους λογαριασμούς της επόμενης χρονιάς και αυτό συνεχίζεται για χρονικό διάστημα 3 ετών. Μετά τα 3 χρόνια, ακόμα και εάν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή μηδενίζεται και δεν αποζημιώνεται
Είναι σημαντικό λοιπόν να εγκαταστήσουμε ένα φωτοβολταϊκό, που να παράγει ετήσια όση ενέργεια καταναλώνουμε.
Στο παρακάτω βίντεο, θα δείτε πως λειτουργεί το Net Metering (ενεργειακός συμψηφισμός) κατά την διάρκεια της ημέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ
Συνήθως εγκαθίστανται συστήματα που η ετήσια παραγωγή τους είναι κατά ένα μικρό ποσοστό μεγαλύτερη, από την ετήσια κατανάλωση ρεύματος της οικίας ή της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπ’όψιν μελλοντικές προσθήκες φορτίων(συσκευών)
Τι ισχύει με τη νέα υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή
Η υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή ρεύματος – ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), με χρήση φωτοβολταϊκών προβλέπει :
- Μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκού μέχρι τα 20kW (ηπειρωτική χώρα & διασυνδεδεμένα νησιά) ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 20 kWp
-
- Ειδικά για αυτοπαραγωγούς μέσης τάσης, νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλου δημοσίου συμφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, και Ενεργειακές Κοινότητες, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και στο 100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.
- Σε κάθε περίπτωση η μέγιστη ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο του 1 ΜWp.
-
- Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp και ειδικά στην Κρήτη μέχρι 20 kWp ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 10 kWp ή για την Κρήτη τα 20 kWp.
-
- Ειδικά για αυτοπαραγωγούς μέσης τάσης, νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλου δημοσίου συμφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, και Ενεργειακές Κοινότητες, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και στο 100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.
- Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς των σταθμών παραγωγής που εγκαθίστανται σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος ανά τεχνολογία σταθμών παραγωγής του συστήματος αυτού, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ. Η ισχύς ενός σταθμού παραγωγής που θα εγκατασταθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ανώτατα όρια ανά αυτόνομο νησιωτικό σύστημα:
-
- Επιτρέπεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε στέγη, δώμα, πέργολα, έδαφος ή επί άλλων κατασκευών (πέργκολα, στέγαστρο, αποθήκη, οικίσκος γεώτρησης)
- Επιτρέπεται η εγκατάσταση συσσωρευτών (μπαταρίες) παράλληλα με το δίκτυο διανομής με την προϋπόθεση πως δεν θα επιστρέφεται ρεύμα από τις μπαταρίες προς το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ) και πως η ισχύς του ινβέρτερ των μπαταριών δεν θα υπερβαίνει την ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος και σε κάθε περίπτωση τα 30KVA.
- Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Η σύμβαση συμψηφισμού μπορεί να υπογραφεί είτε με τον ιδιοκτήτη του χώρου είτε με αυτόν που έχει τη νόμιμη χρήση.
- Επιτρέπεται σε ενεργειακές κοινότητες και κατ’επάγγελμα αγρότες να προβούν και σε εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, με τη δυνατότητα συμψηφισμού πολλών διαφορετικών παροχών-μετρητών με φωτοβολταϊκό σύστημα διασυνδεδεμένο σε έναν από τους υφιστάμενους μετρητές ή και σε νέο ανεξάρτητο μετρητή. Δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού μετρητών-παροχών στη ΧΤ με φωτοβολταϊκό στη Μέση Τάση
- Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (πχ πολυκατοικία), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστημάτων. Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία των συνιδιοκτητών που αποδεικνύεται με πρακτικό απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με άλλη έγγραφη συμφωνία των συνιδιοκτητών του κτιρίου, σύμφωνα με τα οικεία καταστατικά ή άλλα δεσμευτικά συμφωνητικά, βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων συμφωνητικών, απαιτείται η συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών.
- Ο τελικός συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό ενέργειας με την ενέργεια που καταναλώνει ο χρήστης του χώρου, θα γίνεται σε τριετή βάση. Οι αυτοπαραγωγοί θα χρεώνονται μόνο για το τέλος ΥΚΩ για το σύνολο της ενέργειας (παραγωγή & κατανάλωση), ενώ για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, μόνο για το ρεύμα που καταναλώνουν από την ΔΕΗ.
- Η διάρκεια της σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ είναι είκοσι πέντε (25) χρόνια
- Η σύμβαση συμψηφισμού ισχύει από τη μέρα ενεργοποίησης της σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ
- Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης.
Διαβάστε εδώ την υπουργική απόφαση για το net metering
Πρακτικός οδηγός μέχρι την σύνδεση του φωτοβολταϊκού
Καταρχήν επικοινωνήστε με μηχανικό ή με εταιρεία με εξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ετήσια κατανάλωσή σας σε ρεύμα. Η ετήσια κατανάλωση προκύπτει από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος ή την ζητάτε από την ΔΕΗ.
Στη συνέχεια ο μηχανικός θα υπολογίσει το φωτοβολταϊκό σύστημα που χρειάζεστε για να καλύψετε τις καταναλώσεις σε ρεύμα και εν συνεχεία το κόστος του φωτοβολταϊκού.
Σε γενικές γραμμές ισχύει, ότι σε μία μέση οικογένεια, σε κάθε άτομο αντιστοιχεί κατανάλωση, περίπου 1600kWh με 2000kWh ετησίως.
Διαδικασία μέχρι την σύνδεση του φωτοβολταϊκού
-
- Ο μηχανικός καταθέτει στο τοπικό ΔΕΔΔΗΕ αίτηση σύνδεσης του φωτοβολταϊκού. Η σύνδεση συνοδεύεται από περιγραφή της εγκατάστασης, μονογραμμικό σχέδιο, χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών και του ινβέρτερ, περιγραφή των διατάξεων ασφαλείας, κάτοψη της εγκατάστασης καθώς και τις υπεύθυνες δηλώσεις του μηχανικού και του ιδιοκτήτη.
- Στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα συντάξει προσφορά σύνδεσης προς τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού
- Ο ιδιοκτήτης πληρώνει τα έξοδα σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ και υπογράφει τη προσφορά σύνδεσης
- Εν συνεχεία η ΔΕΗ συντάσσει τη Σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού και σας καλεί να την υπογράψετε
- Μετά την υπογραφή και αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, ο υπεύθυνος μηχανικός καταθέτει στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για την ενεργοποίηση της σύνδεσης.
- Ο ΔΕΔΔΗΕ συνδέει το φωτοβολταϊκό και ενεργοποιείται αυτόματα η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού, που έχει διάρκεια 25 χρόνια
Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό του συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών HELAPCO
Παράδειγμα αυτοπαραγωγής – net metering – χρόνος απόσβεσης – τιμές
Σε μία μέση κατοικία στην Ελλάδα ο λογαριασμός της ΔΕΗ για έναν χρόνο ανέρχεται περίπου στις 2.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η ετήσια κατανάλωση σε ένα μέσο νοικοκυριό είναι περίπου στις 7.500 κιλοβατώρες (kWh).
Στο οικιακό τιμολόγιο η τιμή της κιλοβατώρας (μαζί με το ΦΠΑ και τα τέλη για το ρεύμα) είναι περίπου 0,20€/kWh, άρα υπολογίζουμε πως μόνο για το ρεύμα ένα μέσο σπίτι πληρώνει το χρόνο περίπου 1.500€.
Για κάθε κιλοβατώρα που παράγει το φωτοβολταϊκό, ο ιδιοκτήτης του,θα γλυτώνει περίπου 0,12€ με 0,13€ από τα 0,20€, γιατί κάποια τέλη της ΔΕΗ, δεν συμψηφίζονται με το φωτοβολταϊκό.
Για να πατσίσουμε την ετήσια κατανάλωση των 7500 κιλοβατώρων (kWh), θα εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος περίπου 5 κιλοβάτ (kWp).
Το κόστος για ένα καλό φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής – net metering ισχύος 5 κιλοβάτ, εγκατεστημένο, είναι περίπου 7000€ (7500€ με τα έξοδα ΔΕΔΔΗΕ).
Η ετήσια λοιπόν εξοικονόμηση στο παράδειγμά μας διαμορφώνετε στα 940€. Χρόνος απόσβεσης τα 8 χρόνια.
Εάν μελλοντικά η ΔΕΗ, αυξήσει τα τιμολόγια της, τότε ο ιδιοκτήτης της μονάδας αυτοπαραγωγής θα ωφεληθεί περισσότερο, γιατί ο χρόνος απόσβεσης θα μειωθεί αναλόγως της αύξησης. Επίσης στο παράδειγμά έχουμε λάβει υπόψιν μας :
-
- την ετήσια πτώση απόδοσης (0,7%) των φωτοβολταϊκών
- τα έξοδα για την συντήρηση της εγκατάστασης
- Ετήσιο πληθωρισμό 1,5%
Πλεονεκτήματα αυτοπαραγωγής ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκά
- Δραματική μείωση λογαριασμού ρεύματος που πληρώνεται στην ΔΕΗ. Δεν θα ασχοληθείτε ξανά με μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, γιατί ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι λογιστικός.
- Μηδενισμός των ετήσιων εξόδων σας για την θέρμανση – ψύξη – ζεστά νερά χρήσης (ΖΝΧ), με την παράλληλη χρήση οικονομικών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης-παραγωγής ΖΝΧ, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας.
- Βιώσιμο και δοκιμασμένο μοντέλο ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το net metering εφαρμόζεται με επιτυχία και χωρίς αναθεωρήσεις, εδώ και πολλά χρόνια στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης αλλά και την Αμερική.
AC coupling & back up
Η αυτοπαραγωγή ρεύματος μπορεί προαιρετικά να συνδυαστεί και με την αποθήκευση της ενέργειας, δηλαδή την ενεργειακή αυτονομία σε περιπτώσεις “black out”(διακοπής). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη μπαταριών και ενός ινβέρτερ αυτόνομων συστημάτων(off grid) με ενσωματωμένο φορτιστή και την τεχνική του AC coupling. Τα οφέλη είναι διπλά :
α) Έχετε το δικό σας αυτόνομο ρεύμα ακόμα και όταν υπάρχει διακοπή από το δημόσιο δίκτυο
β) Αποθηκεύεται την περίσσεια της παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά στις μπαταρίες, δίνοντας σας την δυνατότητα να μην εξαρτάστε από την ΔΕΗ.
Οικονομική θέρμανση-ψύξη & φωτισμός
Επίσης είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις καταναλώσεις σας σε ρεύμα, με την εγκατάσταση οικονομικών τεχνολογιών θέρμανσης & ψύξης(60% εξοικονόμηση).
Η εταιρεία μας με πολύχρονη πείρα στα φωτοβολταϊκά και έχοντας εγκαταστήσει μεγάλο πλήθος συστημάτων μπορεί να σας προτείνει το πιο σωστό συνδυασμό για τις ανάγκες σας, αλλά και να σας παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας μέσω συμβολαίου συντήρησης.
Η άριστη γνώση του αντικειμένου από τους έμπειρους μηχανικούς μας και τα ιδιόκτητα συνεργεία με αδειούχους ηλεκτρολόγους, αλλά και η επιλογή ποιοτικού εξοπλισμού δικής μας εισαγωγής σε ανταγωνιστικές τιμές, εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα και την πολυετή – απρόσκοπτη λειτουργία της εγκατάστασης.
Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες και διευκρινίσεις ή και για την σύνταξη μελέτης-προσφοράς.